Om CKCS

Cavalier king charles spaniel er en liten selskapshund av britisk opprinnelse.

  • Hundetype: Selskapshund, spaniel
  • Opprinnelse: Storbritannia
  • Egenskaper: Familiehund
  • Forventet livsløp: 10-14 år
  • Størrelse: Liten (5,5–8,2 kg)

Link: Cavalier King Charles Spaniel Rasestandard

Opprinnelse:

Cavalier king charles spaniel (CKCS) (FCI #136) har en opprinnelse som strekker seg tilbake mot 1500-tallet, men dagens hunderase er gjenskapt i Storbritannia i mellomkrigsåra. Den var opprinnelig en jakthund som jaget med lukt og syn som sine viktigste sanser, men popularitet innen sositet og kongelige kretser gjorde den til en alt viktigere selskapshund med årene.

Navnet:

Cavalier king charles spaniel har sammenheng med tilnavnet på Karl II av Englands tilhengere, de royalistiske såkalte cavaliers. Les om hvordan rasen ble gjenskapt på Wikipedia.

Det sies også at Cavalieren var en av Kong Charles I’s yndlingsraser.Det sies at når kongen ble ført til stedet der han skulle henrettes, skal han ha blitt fulgt av en liten spaniel ved navn “Rouge”. Rasen ble senere meget høyt verdsatt av Kong Charles II. Overalt hvor han ferdes, hadde han alltid med seg en flokk av disse hundene.

Bruksområde

Cavalier king charles spaniel var opprinnelig en jakthund som ble benyttet til jakt på fugl, men i dag er den først og fremst en populær og hendig familiehund.

Den har imidlertid også en rekke egenskaper som brukshund, ikke minst på grunn av den godt utviklede luktesansen. Den kan bli en meget god tjenestehund, f.eks. som sporhund eller narkotikahund.

CKCS kan brukes i alle hundeaktiviteter som agility, freestyle, lydighet og utstilling (red. adm).
Cavalieren er en rase som elsker å glede sin eier, og trives godt på agilitybanen. Mange cavaliereiere bruker denne sporten til å aktivisere sin hund, og mange gjør det også bra i konkurranser. (Kilde: Cavalierklubben)

Lynne og væremåte

Cavalieren er en avbalansert liten hund som tilpasser seg et nesten et hvilket som helst miljø. Den krever en god del mosjon og psykiske oppgaver for å trives maksimalt, men den regnes som en rolig og avbalanser hund innendørs. Den er livlig, atletisk og energisk, men snill og varsom.

Link: Cavalier King Charles Spaniel Rasestandard

Stell og pleie

Det en fordel å børste pelsen minst en gang i uken. Da holder du borte floker og stimulerer både hud og pels. Vær spesielt nøye med pelsen bak ørene og i “buksene”, der floker lett kan oppstå. Man skal aldri klippe pelsen på en Cavalier!

Det hender at enkelte Cavalierer kan renne litt av øynene, da tørker du den rundt øynene med en fuktig bommulsdott. Hjelper ikke dette kan du koke opp 1liter vann og 1 teskje salt. Drypp et par dråper av dette i øynene 3-4 ganger daglig i 2-3 dager. Dette renser og virkler bakteriedrepende.

Ørene bør sjekkes med jevne mellomrom minst en gang i uken. Hvis det har dannet seg et brunt belegg, må de renses. Bruk ørerens for hund.

Poter og klør må stelles jevnlig. Klipp klørne ofte og hold dem korte. På potene skal pelsen mellom tredeputene klippes bort slik at hunden ikke blir gående på “Tøfler”.

Før du bader hunden, må alle floker i pelsen være børstet ut. Bruk en god hunde-shampo og maser denne godt inn i pelsen. Etterpå skyller du med lunkent vann. Det er meget viktig at alle rester av shampo er borte fra pelsen, da rester av dette kan gi eksem og kløe. Så er det lurt å bruke litt balsam . La denne virke i noen minutter, før du skyller ut. Tilslutt tørker du hunden godt med et håndkle. Du kan godt føne pelsen, men ikke for ofte da kan den lett bli for tørr. (Kilde: Cavaliernett)

Helse

Rasen bør undersøkes for hjertefeil (endocardiose), grå stær (katarakt) og kneleddsfeil (patellaluxasjon), siden disse sykdommene kan være arvelig belastet. Les er om helse på Cavalierklubben.no

Syringomyelia (SM):
Er et syndrom som påvirker hjerne og ryggmarg. Symptomene oppstår typisk mellom 6 måneder og 3 års alderen. Symptomene inkluderer sensitivitet og smerter rundt hode, nakke, eller skuldre, ofte indikert av at hunden klynker eller gråter kombinert med regelmessig kløing i området rundt øre, nakke, skulder. Kløingen er ofte unilateral, det vil si begrenset til ene siden av kroppen. Diagnose skjer ved MRI-skanning. Det forskes stadig på behandling av denne sykdommen. Les mer om Syringomyelia.

Andre plager

Diare:
Alle hunder får diare fra tid til annen. Det kan skyldes mange ting f.eks noe den har spist, stress eller sykdom. Hvis diare oppstår bør du i en periode fjerne de vanlige hundeforet, og erstatte måltidene med fisk og ris. Dette virker stoppende, og hunden får i seg næring. Når magen er tilbake til det normale, må du gradvis venne hunden til  å spise normalt igjen. Dette gjør du ved å blande litt fôr oppi fisk/ris blandingen.

Begynn forsiktig og øk mengden gradvis. Stopper ikke diareen selv når du gir dette, bør du kontakte veterinær. Da kan det være alvorligere ting på gang. Hvis hunden både kaster opp og har diare, må du snarest kontakte veterinær. Da kan den være meget syk og vil antakelig trenge behandling. Den største faren ved langvarig diare er at hunden kan bli uttørket, noe som igjen kan føre til døden, hvis den ikke blir behandlet i tide.

Lus:
Disse opptrer mest om høsten og våren. Dersom du syntes hunden klør mer enn normalt, bør du se etter små “fluelort” i pelsen. De sees lettest forran i brystet og rundt halsregionen. Har hunden lus, må den behandles så den ikke smitter andre. Det finnes flere effektive middler å bruke. Ta en prat med veterinæren din.

Øremidd:
Er et uttøy som oppdages ved at hunden klør seg unormalt mye i ørene, og det vil være et “leverbrunt” belegg i dem. Det nytter ikke bare å vaske bort belegget, ørene må renses i dybden og behandles med et middel som dreper øremidden.

Pelsmidd:
Kan ikke sees med det blotte øyet. Men et symptom kan være at hunden klør seg unormalt mye og at den flasser på ryggen. Er du usikker bør du ta deg en tur til veterinæren. Han kan ta en hårprøve fra hunden, og se på den i mikroskop. Først da kan han stille diagnosen og gi den riktige behandlingen.

Flått:
Flått kan opptre i store mengder enkelte steder i landet, og de kan være direkte plagsomme. Se defor nøye over hunden din hver gang du har vært på tur i skog og mark. Fjern all flått du evt. måtte finne. Du kan også du få kjøpt et middel mot flått angrep hos dyrlegen. Dette virker i ca. 4-5 uker, og gjør at den flåtten som måtte prøve seg blir bedøvet og dør. (Kilde: Cavaliernett)

Les om Miniatyrens Golden Retriever.

Kilder til teksten: Cavalierklubben, Cavaliernett, Syringomyelia, Wikipedia