Agility, grunnferdighetskurs og noen tanker om (klikker)trening

Vi har vært på grunnferdighetskurs og agilitytrening. Litt omstilling av hjernen på gang, og noen tanker om (klikker)trening.

Det er forsovidt ingen hemmelighet at vi har drevet med mest “lokking” på kursene vi har vært på til nå, og trent litt klikkertrening hjemme i stua, kombinert med det vi har “lært” fra før. Fikk følelsen av “kan hun Egentlig kommandoen, og vet hun Egentlig hva det betyr?” og det er det som ledet oss til å prøve på grunnferdighetskurs i lydighet, basert på klikkertrening.

Foreløpig ser jeg på klikkeren som et verktøy, og har langt igjen på å sette meg inn i teoriene bak og hvorfor og hvordan. Det er et fint verktøy når det gjelder å markere “der” gjorde du riktig. Men,  det vil ta (mange) runder før vi finner ut av dette med å fade ut hjelpere, forstå konseptet, klare å dele opp øvelser i små biter, belønne riktig, ha gode nok forsterkere og en bra belønningsfrekvens.  Samt skal man etterhvert lære seg å drøye ut øvelsene, jobbe lenger (og bedre) for belønningen.

Vi skal gjøre det så vanskelig, og jobbe så lenge på trening, med så mye forstyrrelser at det å komme på konkurranse blir lett i forhold. – Siv, Amokk.

Jeg forstår utsagnet og jeg tankegangen bak, men, vi er ikke der (enda?), og jeg synes veien dit helt ærlig er vanskelig og kronglete å finne. Det finnes mange gode hjelpere, men man føler seg på et vis litt alene, hvem, hva, hvorfor, hvordan er bare noen av spørsmålene som dukker opp. Dog er det ikke bare i klikkertreningen for min del, men generelt, og har sågar satt igang tankeprossesser.

Jeg har lyst på fremgang, og kanskje delta i konkurranse i lydighet og agility en gang… (Gulp, skummelt å bare si det). Men det viktigste for meg per nå er egentlig å lære, og å ha det gøy. Problemet er vel heller at jeg ikke vet hvordan.

– Hvordan lære inn øvelser, hvordan sette mål, hvordan komme fremover, hvordan motivere best mulig, og hvordan kombinere ulike sporter. Det er så mange som er så flinke der ute, og samtidig som det er motiverende, er det på sett og vis frustrerende. Det er et hav å lære, og veien frem, går slettes ikke opp-opp-opp, nei, den går  i bølgedaler og svinger så det jomer etter, så mye vet jeg.

Så skal man også tenke på helse, (u/nødvendige) begrensinger man setter, samt mulighetene i denne store kabalen. Skulle tro det blir mange omstokk underveis. Vi får håpe vi finner ut av ting =). Imens får vi gjøre så godt vi kan, rett og slett!

Tanker, gode råd og ord mottas med takk.

– (Tok et stort skritt ut av komfortsonen nå kjenner jeg…)

——-

Grunnferdighetskurs kveld 2

– Nedenfor skriver jeg opp hva øvelsen egentlig skulle handle om, og hva det ble til.

 • Kontakt. Trente kontakt med å gå bakover og klikke og belønne frivillig kontakt.
 • Konkurranse: Sitt under marsj. Før vi gikk inn til “dommeren” hadde vi god kontakt, men så var det noe veeeeeeldig spennende på bakken, så gikk over til å hele tatt prøve å få kontakt, rygget normalt, sakte og fort, men bakken forble spennende. Vi avbrøt øvelsen og sjekket naturbehov, men alt så ut til å være i orden. Relativt frustrerende.
 • Kontakt + sitt frivillig. Klikket for masse kontakt, og Penny satt seg flere ganger, går treigt, men likevel opptur.
 • Kontakt + sitt under marsj. Klikk for kontakt, og for frivillige sitter stillestående.
 • Frivilllig ligg. “Hjernevasket” på kontakt og sitt, tenkte fælt! Måtte etterhvert legge på kommando. Penny la seg. dog ikke på første forsøk, men jeg roste masse når hun la seg!
 • Frivillig ligg. Bestemte oss for å droppe komandoen og gå tilbake til å vise, så pekte ned på bakken og tok hånden fort vekk. Hun la seg flere ganger! Opptur! Fadet bort håndbevegelsene så godt som rå.
 • Lek! Tok tid før hun holdt fast og knurret, men så ble hun med.
 • Ligg under marsj med komando. Fikk kontakt + sitt…
 • Spinn:  Trente spinn (mot klokka) og snurre (med klokka). La hovedfokus på belønningen av spinn, da Penny favoriserer snurre. Prøvde også belønne og ha Penny på venstre side under spinnen. Merket hun har lettere for å “opp på to” på spinn, kontra snurre, så må belønne alle fire bena på bakken.

Lekse:

 • Tren kontakt
 • Tren frivillige adferder
 • Tren spinn på plass
 • Tren sitt (under marsj)
 • Tren ligg (under marsj)
 • Tren i regn og drittvær

——-

Agilitytrening

Belønning: kjøttbolle, loofadog og fleecetau. Merket hun lekte dårlig for å “manipulere” frem kjøttbollen. Prøvde veksle mellom begge belønninger.

Økt 1, bane 1.

 • Belønnet “ut” 180 grader på hinderne (til høyre i bildet), og belønnet også armbytte på 180 grader’n. Jeg pleier å legge pinnene ned eller på skrå, men fulte litt dårlig med så så ikke de var oppe før første runden var ferdig og hinderne var hoppet. Så hun kan! (La forøvrig deretter hinderne ned i runden).

Økt 2, bane 1.

 • Sendte gjennom tunnell, over hinderet rett fremfor og til venstre, med pinnene på skrå. Tydelig vanskelig, for hun snuste og å løpe vekk fra meg. Avsluttet med en positiv runde gjennom tunnellen og over hinderet.
Bane 1, agilitykveld © IvrigHund.com
Bane 1, agilitykveld © IvrigHund.com

Økt 3, Bane 2.

 • Baklengskjedet fremadsending med synlig godbitskål  etter det nærmeste hinderet på bildet. To ganger rett før hinder 4, så to ganger før hinder 3, før hinder 2, så til slutt gjennom tunnellen og over alle hinderne rett frem. Her hadde hun god fart og klarte og overse alle mennesker og hunder som satt ved benken like etter hinder 4. Opptur!
Bane 2, agilitykveld © IvrigHund.com
Bane 2, agilitykveld © IvrigHund.com

 Bane 4. Utstrekking.

 • En runde med klokka fra hinderet som står på skrå – full fart fremover og ut tunellen
 • En runde mot klokka fra hinderet som står på skrå – løp forbi et hinder
 • Fra hinderet på skrå og inn i tunellen – her løp hun forbi det meste (kvalitet på hinderne har et par kloke hoder sagt…) tok det som et tegn på at hun var sliten, og burde gitt meg ved runde 1. eller 2! (GI SEG I TIDE!)
 • Belønnet en inngang i tunnellen og over et hinder for å få en god avslutning.
Utstrekking agilitykveld © IvrigHund.com
Utstrekking agilitykveld © IvrigHund.com

Lærerike dager, får komme oss ut å trent litt i helgen også :).

4 thoughts on “Agility, grunnferdighetskurs og noen tanker om (klikker)trening”

 1. Gøy å se at du filosoferer over treningsmetodikk og grunnferdigheter. Selv bruker jeg egentlig bare klikkertrening, selv om det sjelden er en klikker involvert. Jeg shaper små, små biter (hunden tar initiativ, min jobb er å belønne alt som er bra).

  Hvis du har lyst å treningsfilosofere må du gjerne stikke innom på en kaffekopp en dag, eller rusle en tur i skogen sammen!

 2. Har masse å lære! Vil gjærne tusle flere turer å filosofere jeg! En gang neste uke kanskje? =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *